ДПС няма да подкрепи Бюджет 2017

Партията няма да прави предложения между първо и второ четене за промени в бюджета

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

ДПС няма да подкрепи предложения бюджет на управляващото мнозинство, както и политиките, заложени в него. Това заяви депутатът от партията Йордан Цонев, предаде Investor.bg

Партията няма да прави предложения между първо и второ четене за промени в Бюджет 2017, заяви още той. По-рано и от БСП също заявиха, че изтеглят своите предложения и ще се съсредоточат върху промени, когато дойдат на власт.

Според Цонев изборите за президент не променят структурата на парламента, а ДПС вече не може да подкрепя нестабилното мнозинство, което управляваше досега. При наличие на консенсус движението щеше да подкрепи бюджета, посочи още Цонев, но никой не е поел отговорността да бъдат обсъдени важните предложения и политики и кои от тях да бъдат вписани в документа.

Ако Бюджет 2017 не бъде приет, ще бъдат спрени социални плащания, предвидени в новата финансова рамка, призна Алиосман Имамов. Той обаче каза, че отговорност на управляващите е да намерят средства за реализацията на тези политики. ДПС е готово да подкрепи "допълнителни бюджетни процедури" за намиране на средства за реализацията на идеи и корекции.

"Многократно е правено в средата на годината да бъде изготвян бюджет до края на годината", допълни Имамов.
"Бюджетът става жертва на погрешно съставената коалиция", каза още Цонев и допълни, че при съставянето на коалиция трябва да се държи сметка кой ще гласува бюджетите, данъчните закони и промените в Избирателния кодекс.

"Бюджетът е откъснат от икономическото развитие", каза от своя страна и бившият финансов министър Петър Чобанов. Това също е основание за ДПС да не подкрепи предложението на управляващите.

По-рано ДПС и БСП гласуваха против бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той обаче мина на първо четене в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократически център.

Последни новини
Още от Новини