Петролните запаси в САЩ се увеличиха доста над очакванията

Петролът поевтинява

Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News

Нивото на петролните запаси, които притежават американските фирми, нараства с 5,274 млн. барела през седмицата, приключила на 11 октомври. През предходната седмица данните показаха ръст на запасите от 2,432 млн. барела, а сега очакванията бяха за нарастване от 1,48 млн. барела – т.е. налице е много по-силно нарастване.

На този фон петролът сорт Брент остъпва с 1,3% към 17:32 ч. - минути след обявяването на данните, след като преди това поевтиняването беше ограничено до 0,8 на сто.

По-рано днес, 16 ноември, Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че търсенето на петрол ще продължи да се увеличава до 2040. Световната зависимост от изкопаеми горива далеч не е приключила въпреки инвестициите във възобновяеми източници и международните сделки за борба с климатичните промени, твърдят от агенцията.

Агенцията очаква търсенето на петрол да се увеличава до 2040 г. предвид липсата на инвестиции в алтернативни сектори. Тя добавя обаче, че в дългосрочен план от съществено значение са повече инвестиции в петрол и газ, за да се гарантира, че се отговаря на енергийното търсене по света – нещо, което сегашните ниски цени на петрола подкопават.

„Традиционните опасения, свързани с предлагането на петрол и газ, остават налице – а са и подсилени от рекордния спад на инвестиционните нива. Докладът показва, че още една година на слаби инвестиции в изследвания и производство през 2017 г. ще създаде значителен риск за недостиг на ново конвенционално предлагане до няколко години“, казаха от МАЕ.

В същото време стана ясно, че част от производителите в организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се срещнат в Доха в четвъртък, 17 ноември,  с Русия за още един кръг на преговори без петролните министри на Ирак и Иран – двете страни, които за момента се отличават като най-големите пречки пред постигането на споразумение за ограничаване на петролните добиви.

Последни новини
Още от Новини