Британците искат невъзможен Brexit

Достъп до единния пазар и контрол върху миграцията са двете неща, които искат британските гласоподаватели

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Голяма част от британските гласоподаватели искат невъзможен Brexit, показва проучване за NatCen Social Research, публикувано вчера, 15 ноември. 90% от пълнолетните респонденти в проучването са изказали мнение, че искат достъпът на страната им до единния пазар на Европейския съюз (ЕС) да остане, но в същото време 70 на сто искат да се въведат ограничения върху миграцията, т.е. върху свободното движение на хора. Европейските лидери неведнъж казаха, че комбинация от тези две неща е невъзможна като договорка между ЕС и Великобритания.

„Сделката, която има най-голяма вероятност да се окаже популярна сред избирателите, е споразумение, което оставя налице свободната търговия, но в същото време ограничава миграцията. Това разбира се е споразумение, което много хора в ЕС считат за невъзможно“, каза Джон Къртис, професор по политически науки в Университета в Стратклайд и един от авторите на проучването.

Опитите на британския премиер Тереза Мей и нейното правителство да прокарат идеята за вариант на напускане на ЕС, след който Великобритания ще запази достъпа си до единния пазар, но като ограничи миграцията, засега не се увенчават с успех. Последната критика в тези си опити Мей срещна от италианския икономически министър Карло Календа и холандския финансов министър Йерун Дайселблум.

Проучването за настроенията на британците по темата Brexit и по отношение на вида на споразумението по напускане на ЕС, което британските граждани искат, дава представа за още някои интересни тенденции. Аспекти, които са включени в дефиницията за т.нар. „твърд Brexit“, като митнически проверки за хората и стоките, които пристигат във Великобритания от ЕС са подкрепени от 71 на сто от британците. Още по-интересно е, че 55% от тях са гласували за оставане на страната в рамките на съюза. 62% от британските граждани смятат и че посетителите на Великобритания от ЕС не трябва да получават безплатно здравеопазване в рамките на страната.

И докато 70% от гласувалите за оставане в ЕС казват, че са готови да платят цената на липса на контрол върху миграцията, за да се запази достъпът на Великобритания до единния пазар на ЕС, 70 на сто от гласувалите за излизане от съюза казват, че не са готови да го направят.

Последни новини
Още от Новини