Авиокомпаниите и перфектната буря

Динеш Кескар, ст.вицепрезидент Boeing Commercial Airplanes

Boeing 787-9 на Hainan Airlines Co. Авиосалон Джухай, Китай. 31 октомври 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Boeing 787-9 на Hainan Airlines Co. Авиосалон Джухай, Китай. 31 октомври 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

United Continental Holdings Inc. ще откаже доставка на 61 от най-малките пътнически самолети на Boeing, след като авиокомпанията се опитва да намали разликата в печалбите с Delta Airlines Inc и American Airlines Group Inc, съобщи Bloomberg. United планира на конвертира поръчката за по-големия и по-нов Boeing 737 Max за доставка на неопределена дата, с което забавя ръста на капацитета си, докато новоназначените Скот Кърби – президент и Ендрю Леви – главен финансов директор се опитват да реформират стратегията за флота.

Boeing Co. обяви, че не вижда отражение върху плановете си за увеличение на производството на 737 до 57 месечно заради промяната в плановете за флота на United.

Компанията вижда голям потенциал за продажби на развиващия се пазар в Латинска Америка и Boeing таргетира главно превозвачите в Аржентина и Мексико за нови широкофюзелажни самолети, съобщи FlightGlobal, читирайки Ван Рекс Галард, вицепрезидент на Boeing Commercial Airplane за Латинска Америка и Карибите.

Как компанията вижда ситуацията в Азия и какви са плановете й за региона и кои авиокомпании са потенциални перспективни клиенти - интервю на Динеш Кескар, ст.вицепрезидент Boeing Commercial Airplanes за Хаслинда Амин от Bloomberg на 15 ноември 2016.

"С повишението на БВП и подобрението на ситуацията по света, ще видим сериозен ръст. Страни като Китай и Индия ще осигурят ръста. Няма съмнение в това. След това дори и страни като Индонезия, на която не обръщаме голямо внимание продължава да купува самолети", каза Кескар.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Новини