VW се споразумя с регулаторите в САЩ за изтегляне на 80 хил. автомобила

Акциите на компанията поскъпват

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen постигна споразумение с американските регулатори по околната среда за поправка или обратно изкупуване на около 80 хил. автомобила с марки Audi, VW и Porsche с проблемни 3-литрови дизелови двигатели, предаде Bloomberg News, позовавайкисе на анонимни източници.

След като Bloomberg News излезе с новината акциите на VW поскъпнаха, като към 16:25 ч. българско време добавят 1,20%:

Източник: Bloomberg Terminal

Според споразумението с Агенцията за опазване на околната среда и Калифорнийския борд по въздушните ресурси, VW ще поправи двигателите на 60 хил. превозни средства и ще изкупи обратно 19 хил. по-стари модела, които ще са прекалено трудни за поправка. Поправката ще се състои в просто софтуерно обновяване и ще позволи на компанията да спести около $4 млрд., информират източниците на Bloomberg.

До момента VW беше постигнал споразумение да плати рекордните за индустрията $16,5 млрд., за да разреши проблемите с половин милион автомобили с 2-литрови дизелови двигатели, но нямаше споразумение, касаещо 3-литровите.

Освен това германският автомобилен концерн е изправен пред криминално разследване в САЩ, както и пред няколко граждански иска от различни страни. Повдигнати са и хиляди обвинения от инвеститори в Германия.

 

Последни новини
Още от Новини