Рудолф Джулиани - най-вероятният нов държавен секретар на САЩ

Джон Болтън, бившия постоянен представител на Съединените щати в ООН, е другият претендент

Бившият кмент на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Снимка: Louis Lanzano/Bloomberg News. Бившият кмент на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Снимка: Louis Lanzano/Bloomberg News.

Рудолф Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк, се спряга като най-вероятната кандидатура за държавен секретар на САЩ при управлението на новия президент на Съединените щати - Доналд Тръмп, пише Investor.bg, позовавайки се на Reuters.

Джон Болтън, бивш постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента Джордж Буш, също се обсъжда за позицията, твърди медията.

72-годишният Джулиани бе един от най-силните и популярни поддръжници на Тръмп по време на кампанията му, представяйки го често на събития и нападайки демократа Хилари Клинтън.

Той бе кмет на Ню Йорк при атаките на 11 септември и поведе града по време на кризата след разрушаването на кулите близнаци на Световния търговски център, работейки в тясно сътрудничество с тогавашния президент Буш.

Джулиани е от първите поддръжници на Тръмп, негов приятел е от години и го е защитавал активно при множеството противоречиви ситуации, в които е попадал бизнесменът.

Той бе известен с това, че непрекъснато обвинява Клинтън за нарушаване на законите, като е използвала частен имейл сървър за класифицирана информация, докато е била Държавен секретар от 2009 до 2013 г.

„Ако Руди поиска поста, ще го получи“, каза бившият говорител на Камарата на представителите Нют Гингрич по Fox News.

Гингрич, за когото също се говори, че може да получи роля в администрацията на Тръмп, заяви, че според него Джулиани вместо това може да поиска номинация за главен прокурор на САЩ или секретар по вътрешната сигурност.

Според него обаче Джулиани би свършил страхотна работа като държавен секретар. „Той вече е известен в цял свят“, каза Гингрич.

67-годишният Болтън, който е старши научен изследовател към мозъчния тръст American Enterprise Institute, бе постоянен представител на САЩ в ООН от август 2005 г. до декември 2006 г. при администрацията на Буш.

Преди това той е бил заместник-държавен секретар, отговорен за контрола на оръжията и международната сигурност. Често съветва републиканските кандидати за президент по външнополитически въпроси.

Тръмп в момента избира хората, които иска да бъдат част от кабинета му, когато поеме президентския пост на 20 януари.

Последни новини
Още от Новини