Карни: Лихвите могат да тръгнат и нагоре, и надолу

Гуверньорът на АЦБ не даде насоки за паричната политика пред парламента

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни остава твърд в намеренията си да напусне поста си през 2019, без значение как се развият преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

„Добавих тази една година (към мандата си б.р.) от чувство на отговорност. Не искам думите ми да се приемат като оценка за времевата рамка (на преговорите около Brexit б.р.). Напускам на 30 юни 2019“, каза Карни по време на изслушването си пред британския пармалент.

Гуверньорът на АЦБ каза още, че презумпцията, че ниските лихви са довели до нарастване на неравенството в доходите е напълно погрешна и подвеждаща.

„Поставянето на фокус върху паричната политика представлява сериозно отвличане на вниманието. Много е важно да правим разлика между позицията на паричната политика и причините, поради които лихвите в световен мащаб са ниски. Неравенството е предизвикано от много по-фундаментални фактори“, каза Карни.

По време на изслуването си пред парламента Карни даде да се разбере, че няма да даде конкретни насоки за паричната политика на АЦБ.

„Лихвите могат да тръгнат нагоре, могат да тръгнат и надолу“, каза гуверньорът на паричната институция.

Действията на АЦБ привличат още по-сериозен интерес, след като стана ясно, че инфлацията във Великобритания неочаквано се забавя през октомври, като основна причина е по-слабият ръст на цените на дрехите и университетските такси.

Ръстът на потребителските цени се понижава от 1% на годишна база през септември до 0,9% през октомври, показват данни на Националната статистическа служба на Великобритания. Очакванията бяха за ускорение до 1,1 на сто. На месечна база инфлацията е 0,1%.

Въпреки че инфлацията е под целевото ниво от 2%, рязкото поевтиняване на паунда се очаква да ускори ръста на цените. Според АЦБ инфлацията ще достигне 2,4% през второто тримесечие и ще остане над 2% до края на десетилетието.

По отношение на поевтиняването на паунда Марк Карни каза, че причините трябва да се търсят в понижените очаквания за растежа.

 

Последни новини
Още от Новини