Германската икономика се забавя с повече от очакваното

Растежът през третото тримесечие достигна 0,2%

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Страховете, че германската икономика ще се забави през третото тримесечие, се оказаха оправдани. Икономическият растеж на най-голямата европейска икономика за третото тримесечие на 2016 достига едва 0,2% спрямо второто тримесечие на годината и 1,5% спрямо третото тримесечие на 2015. Очакванията бяха за икономически растеж от 0,3% на тримесечна база и 1,8% на годишна.


Източник: tradingeconomics.com

По този начин германската икономика не успя да отговори на доста занижените очаквания към нея, на фона на ръст от 0,4% на тримесечна база и 3,1% на годишна за второто тримесечие на 2016.

От германската статистическа служба отчитат, че икономиката на страната губи инерция през третото тримесечие на годината. Положителен принос към растежа на БВП носи крайното потребление и на ниво домакинства, и на ниво правителство. Предварителни данни показват, че инвестициите в производствени мощности са по-ниски спрямо второто тримесечие на 2016, а външната търговия е още един от факторите, които се отразяват негативно на ръста на икономиката за третото тримесечие. Износът на Германия се забавя, докато вносът върви нагоре спрямо второто тримесечие.

Заетостта в германската икономика през третото тримесечие достига 43,7 млн. души, което представлява ръст от 0,9 на сто спрямо същия период на миналата година.

Фактор, който влие негативно на външната търговия на Германия, безспорно е британският паунд, чието поевтиняване след референдума за излизане от Европейския съюз направи износителите от Острова по-конкурентни от германските в краткосрочен план и ефектът веднага бе почувстван в понижение на германския износ.

От друга страна през последните дни еврото също не се представя добре, като отново се заговори за възможността за паритет межу общата европейска валута и долара. Трейдърите виждат 45% вероятност еврото да се изравни по стойност с долара през следващата 1 година – нещо, което не се е случвало от 2002 насам. Подобни очаквания в момента са подкрепяни главно от очакванията към новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обеща големи разходи за инфраструктурни проекти, които могат да задвижат инфлацията и растежа и да накарат Фед да продължи с цикъла на затягане на паричната политика. Европа от друга страна все още остава далеч от свиването на паричните стимули.

Последни новини
Още от Новини