Арестуваха руския икономически министър за корупция

Алексей Улюкаев заподозрян във вземането на подкуп за $2 млн.

Алексей Улюкаев, министър на икономиката на Русия. Москва. 24 март 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Алексей Улюкаев, министър на икономиката на Русия. Москва. 24 март 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев е арестуван тази нощ по подозрения за корупция около приватизацията на „Башнефт“, съобщава Investor.bg, позовавайки се на руската информационна агенция ТАСС. Според информацията на следствените служби той е получил 2 млн. долара подкуп, за да даде положително становище за сделката.

В началото на октомври „Роснефт“ купи дял от 50,8% от „Башнефт“ за сумата от 5,3 млрд. долара. Първоначално икономическото и енергийното министерство бяха против сделката и настояваха приватизацията на „Башнефт“ да се извърши самостоятелно.

Ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин, дългогодишен сътрудник на руския президент Владимир Путин, обаче извади сметка, изготвена от италианска банка, че руската хазна ще спечели повече, ако „Роснефт“ купи дела на нефтената компания, а след това бъде извършена и сделката по продажбата на 19,5% от самата „Роснефт“.

От „Роснефт“ са категорични, че приватизацията е извършена без нарушения на законодателството. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обвиненията са много сериозни и работата на съда сега е да ги докаже. Той уточни, че Путин е бил информиран за разследването още от самото му начало.

Източници на ТАСС съобщават, че сделката за „Башнефт“ не се поставя под съмнение.

Алексей Улюкаев беше назначен за министър на икономическото развитие през юни 2013.

Последни новини
Още от Новини