UniCredit и Societe Generale готвят сливане?

Акциите на италианския кредитор скочиха с близо 6% за кратко

UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Акциите на най-голямата банка по пазарна стойност в Италия – UniCredit – поскъпнаха по време на търговията на борсата в Милано, след като агенция Ansa предаде за разговори за сливане с френската Societe Genrale, съобщава Bloomberg. По-късно обаче целият ръст беше изтрит и ценните книжа на финансовата компания дори поевтиняха.

Акциите на UniCredit добавиха 5,8% в най-високата точка, която достигнаха днес, 14 ноември, но към 13:10 ч. българско време поевтиняват с 0,09%. От началото на годината акциите на италианския кредитор са загубили 53% от стойността си.

Източник: Bloomberg Terminal

Агенция Ansa предаде, че слуховете за преговори за сливане на UniCredit със Societe Generale, както и увеличение на капитала на UniCredit с 10 млрд. евро циркулират във „финансовите кръгове“. Агенцията не назова източниците си, а представители на UniCredit и Societe Generale отказаха да коментират пред Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Жан Пиер Мюстие е бивш директор на отдела за инвестиционно банкиране в Societe Generale. Французинът, който се присъедини към UniCredit през юли, е под натиск да подобри капиталовите резерви на банката и да възстанови рентабилността ѝ.

За разлика от много свои конкуренти Societe Generale от своя страна успя да избегне дълбокото преструктуриране на отдела си за инвестиционно банкиране, а печалбата ѝ през третото тримесечие се повиши заради по-високи приходи от търговия с акции и облигации.

Последни новини
Още от Новини