Бюджет 2017 ще бъде изтеглен

Това каза председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова за Investor.bg

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Законопроектът за държавния бюджет за 2017 ще бъде изтеглен от правителството след загубата, която ГЕРБ претърпя на президентските избори вчера, 13 ноември. Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен, каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в интервю за Investor.bg

Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента, коментира Стоянова.

В тази ситуацията държавата няма да остане без бюджет, обясни Стоянова, като допълни, че бюджетът ще се изпълнява на части - за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв.

В Бюджет 2017 бяха предвидени повече пари за образование, здравеопазване и отбрана.

Стоянова коментира още и темата за обвиненията на Петър Чобанов, който каза, че изчисленията в Бюджет 2017 са неправилни и се базират на занижени прогнози за икономическия растеж у нас. По думите на председателя на Бюджетната комисия сметките на Петър Чобанов са грешни и няма как да бъдат отразени в закона за бюджета, който така или иначе ще бъде изтеглен.

Стоянова защити и политиката на дефицити, заложена в бюджетите на България поне до 2019. Дефицит не е мръсна дума, каза тя, като допълни, че рязкото свиване на дефицита се отраязява зле на икономиката и именно това се е с случило през 2012. В Европа масово се води политика на дефицити, като у нас те са на едни от най-ниските нива за региона, каза Стоянова.

Цялото интервю с председателя на Бюджетната комисия можете да прочетете тук.

Последни новини
Още от Новини