Ще има ли икономически санкции за Турция

Според президента на ЕП Мартин Шулц въпросът може да се обсъжда на срещата на ЕС през декември

Университетът в Истанбул. Турция. 1 октомври 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Университетът в Истанбул. Турция. 1 октомври 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Брюксел в опит за натиск над Анкара да изостави процеса на присъединяване към ЕС и посочи възможността за национално допитване по въпроса, съобщи АФП.

„ЕС се опитва да ни принуди да се оттеглим от процеса /на присъединяване/. Ако не ни искат, да го кажат ясно, да решат”, каза Ердоган в интервю за Хюриет.

„Търпението ни не е безкрайно. Ако трябва по-късно можем също да попитаме народа”, каза Ердоган.

Изявлението бе направено в момент на обтягане на отношенията между ЕС и Турция след неуспешния опит за атентат на 15 юли.

 

Санкции

Според DWelle президентът на ЕП Мартин Шулц потвърждава слуховете в Брюксел, че лидерите на ЕС на срещата си през декември могат да обсъдят налагане на икономически санкции на Турция, вместо да прекратят преговорите за присъединяване към общността.

„Ние в ЕС ще трябва да обмислим какви икономически мерки можем да предприемем”, каза Шулц на германския вестник Bild am Sonntag, цитиран от DW. Шулц обаче предупреди, че ако Турция въведе отново смъртна присъда – в нарушение на задълженията й в рамките на Съвета на Европа – тогава преговорите за присъединяване „ще се прекратят”.

 

Търговия

Коментарът на Мартин Шулц последва съобщенията в събота по общественото радио Deutschlandfunk на кореспондентката от Брюксел на Handelsblatt Рут Бершенс.

След подписване на митническото споразумение през 1995, договорът за безмитна търговия на индустриални продукти направи ЕС един от най-големите търговски партньори на Турция, съобщи Бершенс. Ердоган иска да разшири митническото споразумение като включи земеделието и услугите.

Ако ЕС прекрати митническия съюз, предмет на предоговаряне от 2015, това може да се окаже "горчиво отстъпление за много турски компании", написа Бершенс.

"Политическият му възход като лидер на Партията на справедливостта се дължеше главно на успешните му икономически политики. По време на периода, в който беше премиер в Турция се роди нова средна класа. Президентът не може да предаде интересите й, иначе ще изгуби политическа подкрепа в страната", написа кореспондентката на Handelsblatt.

"Това е слабото място на Ердоган", наред с европейската сделка за бежанците, сключена през март и ролята на Турция като партньор в НАТО, приела войници от страните в алианса".

Икономика

Индустриалното производство в Турция неочаквано се сви през септември, с което даде нови доказателства, че икономиката на страната все още трябва да наваксва, преди да се възстанови след опита за преврат, съобщава Bloomberg.

По данни на националната статистика на Турция индустриалното производство е намаляло с 3,1% на годишна база, най-големият спад от 6г. без юли – месецът на неуспелия преврат.

Съобщението показва, че турските производители не са успели да увеличат производството, дори след като правителството обяви повишение на разходите за инфраструктурни проекти догодина и намали ограниченията в кредитирането, за да насърчи потребителското търсене, съобщава Bloomberg.

В петък турската лира поевтиня рекордно спрямо долара.

Последни новини
Още от Новини