Саудитска Арабия призова ОПЕК към консенсус

ОПЕК ще заседава на 30 ноември във Виена за квотите

Халид ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия. Истанбул, 10 октомври 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Халид ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия. Истанбул, 10 октомври 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Саудитският министър на енергетиката предупреди в Алжир, че е „задължително” членовете на ОПЕК да постигнат консенсус за приложение на споразумението от Алжир за намаляване на производството на петрол, съобщи в неделя алжирската информационна агенция, цитирана от АФП.

След среща с алжирския си колега Нуредин Бутерфа, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех каза, че „е задължително да се постигне консенсус между страните от ОПЕК и да се договори ефективен механизъм и точни цифри, за да бъде задействано историческото споразумение от Алжир, постигнато в края на септември по време на извънредно заседание на ОПЕК”, съобщава агенция APS.

Двамата министри обсъдиха въпроса преди предстоящото заседание на страните-износителки  на петрол на 30 ноември 2016 във Виена.

Преди да се финализира споразумението предстои разпределение на квотите между страните.

 

Иран

Иран увеличи производството на петрол от трите западни находища по-бързо от очакваното, съобщи Bloomberg.

Производството от петролните полета западно от река Карун до границата с Ирак се увеличи до 250 000 барела дневно от 65 000 барела през 2013, съобщи държавната иранска агенция, цитирайки президента Рохани на церемония по откриване на проекта.

Иран се очаква да постигне целта си до края на годината, каза Мохсен Гамсари, директор по международните въпроси на National Iranial Oil Co. през септември.

 

Квоти

На 30 ноември ОПЕК ще обсъжда ограничение на производството на картела в рамките на 23,5-33 млн. барела дневно в сравнение с 33,64 млн. барела дневно през октомври.

ОПЕК съобщи миналата седмица, че Иран е увеличил месечното си производство най-много от вдигането на санкциите през януари 2016.

На срещата в Алжир Ислямската република договори изключение от необходимите съкращения в производството заради загубата на производствен капацитет по време на санкциите над петролната й индустрия. Иран планира да увеличи още производството с помощна на чуждестранни инвестиции.

Четете още: Какво означава споразумението от Алжир за иранския петрол /графика/

Последни новини
Още от Новини