Какво означава споразумението в Алжир за иранския добив

Ще участва ли Иран в намаляването на добива на фона рекордните си достигнати нива на производство

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Саудитският петролен министър каза в Алжир, че консенсусът по прилагането на споразумението на ОПЕК в северноафриканската страна е задължителен. Тази новина трябва да отслаби натиска върху петрола при първата търговска сесия в понеделник. 

Тя обаче повдига и въпросителни около ролята на Иран в намаляването на добива на ОПЕК. По-рано тази седмица Ислямската република обяви, че добивът и на петрол е нараснал най-бързо от вдигането на санкциите насам. 

Това разкрива хоризонт за евентуални призиви от останалите членки на картела Иран да бъде включен в колективните усилия за намаляване на добива. Голяма е вероятността Ислямската република да бъде несъгласна, позовавайки се на крехкото си възстановяване след санкциите. А и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и неговите закани за предоговаряне на условията по ядрената сделка може да бъде допълнително обстоятелство за притеснение. 

Всичко това може да стане още една причина за раздори в рамките на самият картел и да подсили мненията, че ОПЕК е нефункционална организация. Може би ще се появят очерци за промяната на тези тенденции ако бъдат включени повече страни в него.

Последни новини
Още от Новини