Джеки Чан получи Оскар за принос към киното

Американската киноакадемия връчи почетните награди на още няколко филмови легенди

Джеки Чан. Хонконг, 8 януари 2003. Photographer: Dan Groshong/Bloomberg News Джеки Чан. Хонконг, 8 януари 2003. Photographer: Dan Groshong/Bloomberg News

Актьорът, каскадьор, продуцент и сценарист Джеки Чан стана лауреат на почетната награда Оскар за принос в киното, съобщи Американската киноакадемия в Туитър.

 

Хонконгското кино ще продължи да живее наред с китайското кино, въпреки бума на киноиндустрията на континента, каза Джеки Чан преди да получи почетния Оскар.

„Хонконгското кино има свой уникален стил и ориентация, които според мен вървят ръка за ръка с китайската филмова индустрия”, каза Чан, цитиран от Variety.

„Нашата китайска култура е същата, но не мисля, че хонконгското кино ще спре да съществува”.

Джеки Чан е вероятно най-добре познатият азиатски киноактьор след Брус Ли. Роден през 1954, Чан учи изкуството на пекинската опера в китайската Академия за драматично изкуство от 7-годишен. Кинодебюта си прави година по-късно, но продължава обучението до 17г.

 

На 12 ноември 2016 на тържествена церемония в Лос Анджелиз бяха връчени почетни Оскари и на Фредерик Вайсман-американски режисьор и документалист, на Лин Сталмастер-кастинг директор, както и на британската монтажистка Ан Коутс, чиято кариера включва работа по филми-легенди като „Убийство в Ориент Експрес” от 1974 и „Лоурънс Арабски” от 1962.

Американската киноакадемия обяви наградите в началото на септември. В съобщението се отбелязва, че лауреатите са „легенди и истински пионери в своите професии”.

 

Последни новини
Още от Новини