Остров Нова Атлантида - един нов икономически проект с български корен

Христо Радков в Клуб Инвестор, 12.11.2016

Христо Радков, председател на МЕНСА България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Радков, председател на МЕНСА България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До 01.01.2017 централната банка на новата държава Нова Атлантида ще легализира крипто валутата биткойн. Това каза Христо Радков, председател на МЕНСА България, в предаването "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков. Радков гостува в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в качеството си на вицепремиер на най-новата държава в света Нова Атлантида - новообразуваният остров с вулканичен произход в Тихия океан на около 1000 км. северно от Нова Зеландия, придобит от българския бизнесмен Владимир Баланов.

"Биткойн има проблем, че не е от национална банка. За това е и забранен. Иначе е много хубава валута, която е непроследима и е виртуална, не носи бремето на банките и на книжния валутен пазар. Ние искаме да направим централна банка с биткойна, като централна наша валута. Целта ни е до първи януари 2017 да сме готови с този проект".

"Като развиваща се държава ние имаме право развитите държави да инвестират в нас", каза още Радков. "Например, можем да поставим огромни турбини около брега, за да произвеждаме ток, а с този ток можем да произвеждаме втечнен водород, който да изпращаме в Европа и тук градският транспорт да се движи на водород".

На въпроса не трябва ли да бъде призната Нова Атлантида като държава, Радков каза: "От една държава сме припознати – Княжество Онгъл на Маламир Богданов. Има и други държави, които не са признати от ООН, например Куба".

Самият остров е 27 000 кв. км. Това е площ, която е с 1200 км. по-голяма от територията на Македония. Акваторията под острова, тъй като е плаващ, както и 12 морски мили около брега са изключителни териториални води на новата държава, обясни Радков, подчертавайки потенциала на подобен ресурс за добив на аквакултури и оползотворяване на други природни ресурси. 

"Съвсем сериозно го правим, въпреки че на много хора ще им се стори много странна авантюра. Искаме да направим тази държава по съвсем нов икономически проект. Имаме предимство, че към момента тази държава има само активи. Всички централни банки имат задължения, обикновено бюджетите са не дефицит". 

Каква е вероятността островът да бъде залят? Какви са природните ресурси, с които разполага новата държава, включително природни изкопаеми? Как и кой може да стане гражданин на самообявилата се държава?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини