Тръмп прави по-трудно финансирането за Русия

Доходностите по облигациите в световен мащаб се повишиха

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ще бъде по-трудно за Русия да взема заеми, след като резултатите от президентските избори в САЩ повишиха доходностите по облигациите, каза руският заместник-министър на финансите Максим Орешкин днес, 11 ноември.

Доходностите по американските държавни облигации се повишиха, след като стана ясно, че Доналд Тръмп печели президентските избори в САЩ. Инвеститорите смятат, че плановете на Тръмп за увеличаване на инфраструктурните разходи ще доведат до ръст в инфлацията, като вероятно ще доведат и до по-агресивни действия по повишаване на лихвите от страна на Фед.

Орешкин говори по време на икономическа конференция, като каза, че изборите в САЩ са имали силно влияние върху финансовите пазари и повишението в доходностите по американските ДЦК има ефект върху Русия.

„Ефектът не е само върху финансирането ни от външни източници, но се усеща и на вътрешния пазар“, каза Орешкин, като допълни, че Русия е имала късмет да пласира еврооблигациите си по-рано през годината, когато доходностите по държавните ценни книжа са били по-ниски.

„Благоприятният период за пласирането на нашите еврооблигации, който имахме по-рано през годината, приключи. Сега пазарът ще е много предпазлив по отношение на нашите облигации“, каза заместник-министърът на финансите на Русия.

По-рано през този месец руското финансово министерство каза, че обмисля да рефинансира своите вече пласирани еврооблигации с нов дълг през 2017, за да отложи изплащането на чуждия дълг, който страната е натрупала. В плановете на руското финансово министерство влиза и използването на вътрешния пазар за финансиране на дупки в бюджета.

Тенденцията на увеличаване в доходностите по облигациите в световен мащаб след избирането на Тръмп за президент на САЩ е ясна, като 10-годишните италиански ДЦК носят най-висока доходност от 14 месеца насам.

Последни новини
Още от Новини