Русия може да забрани LinkedIn до дни*

Социалната мрежа нарушава закона за съхранението на лични данни

Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

До дни Русия ще забрани използването на професионалната социална мрежа LinkedIn, предаде CNNMoney.

Вчера, 10 ноември, съд в Москва е постановил, че достъпът до социалната мрежа може да бъде забранен, защото тя не отговаря на правилата за съхранение на лични данни. Откритото нарушение на законовите разпоредби в Русия е свързано с това, че LinkedIn съхранява лични данни на свои руски потребители на сървъри извън страната – нещо, което руските регулации не допускат.

От социалната мрежа казаха, че решението на съда „има потенциала да блокира достъпа до LinkedIn за милионите потребители, които използват услугата в Русия, както и за компаниите, които разчитат на LinkedIn за развитие на бизнесите си“. От компанията, която Microsoft придобива за $26 млрд., казаха, че „остават заинтересовани“ от среща с руския комуникационен регулатор.

Законът за съхранението на личните данни в Русия влезе в сила през септември 2015, а съд на по-ниска инстанция вече постанови, че LinkedIn нарушава правилата, записани в текстовете му.

LinkedIn е една от технологичните компании, които се съобразяват с международните регулации, като през 2014 беше постигнато споразумение с Китай за цензуриране на съдържание на мрежата в страната, което китайското правителство сметне за неподходящо. Google, Facebok и Twitter не сториха същото и остават забранени от Пекин.

*По последна информация от Bloomberg достъпът до социалната мрежа вече е забранен.

Последни новини
Още от Новини