Подготвяме за концесия всички пристанища по река Дунав

Транспортното министерство осъществява правни анализи

Дунав мост и катери по река Дунав при Русе. 15 октомври 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дунав мост и катери по река Дунав при Русе. 15 октомври 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Транспортното министерство в момента работи по правни анализи за евентуалното отдаване на концесия на всички пристанищни терминали по р. Дунав предаде Investor.bg.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на въпрос на депутата Петър Петров от Българския демократичен център. Отговорът е публикуван на сайта на Народното събрание.

В момента единствено за пристанищния терминал Видин-юг има открита процедура за концесия за период от 35 години, припомня Московски в отговора си.

Анализи се правят за пристанищните терминали Видин-център, Русе-изток – 1, Русе-изток – 2, Русе-запад и Зимовник – гр. Русе.

Ако анализите покажат, че е законосъобразно и целесъобразно пристанищните терминали да се отдадат на концесия, процедурите ще бъдат стартирани.

Това няма да е първият опит за отдаването на портовете на концесия. Предишните опити обаче не бяха успешни заради липсата на интерес след кризата.

Към момента на концесия са отдадени пристанищата Лом, Видин-север заедно с фериботния комплекс и Никопол.

Последни новини
Още от Новини