Малмстрьом: Преговорите за ТПТИ вероятно ще бъдат замразени

По време на президентската си кампания Тръмп заемаше критична позиция спрямо търговските споразумения

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ вероятно ще бъдат замразени след победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ. Това коментира европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, предаде Bloomberg.

По време на президентската си кампания Тръмп критикуваше и заемаше твърда позиция спрямо търговските споразумения, сред които Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

„С избора на нов президент, ние реално не знаем какво ще последва“, коментира Малмстрьом пред журналисти в Брюксел. „Има силна причина да смятаме, че може да има замразяване на преговорите за ТПТИ и че споразумението може да не е основният приоритет за новата администрация в САЩ“.

В продължение на три години ЕС и САЩ работят за разширяване на най-голямото икономическо сътрудничество в световен мащаб с премахване на тарифите върху стоките, разширяване на пазара на услуги, насърчаването на сътрудничеството по отношение на регулаторната рамка. Обама и европейските лидери, сред които германския канцлер Ангела Меркел, нарекоха ТПТИ политически приоритет.

И двете страни проведоха 15 кръга преговори от 2013 насам, последният от които се състоя през октомври в Ню Йорк.

„Има ли смисъл от още нови срещи – вероятно не“, каза Малмстрьом. 

Последни новини
Още от Новини