Борисов: Газовите връзки са възможност за развитие на бизнеса

В експлоатация вече е интерконекторът с Румъния, забавен повече от три години

Премиерът на България Бойко Борисов с бившия председател на ЕК Жозе-Мануел Барозу Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News Премиерът на България Бойко Борисов с бившия председател на ЕК Жозе-Мануел Барозу Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News

Газовите връзки на България – изградени и в процес на изграждане, дават възможност не само за диверсификация на доставките, но и за развитието на бизнеса и на пазара. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по пускането в експлоатация на новия интерконектор с Румъния, цитиран от Investor.bg.

Изявлението на премиера беше разпространено от правителствената пресслужба.

От него става ясно, че до броени дни планираната връзка между Сърбия и България ще получи европейско финансиране. Потвърждение за това са дали председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Клаус-Дитер Борхард от Главна дирекция „Енергетика“ в ЕК.

Газовият интерконектор с Румъния е вече изцяло изграден. Проектът е финализиран след повече от три години забавяне и свързва газопреносните мрежи на България и Румъния при точките Русе и Гюргево. Освен тази връзка двете мрежи са свързани и в точките Кардам и Негру вода – по този газопровод България получава доставките на газ от „Газпром“.

Дължината на новата връзка е 25 километра, от които 15,4 километра са на българска територия. Участъкът под р. Дунав е 2,1 километра. Именно технически проблем с тръбата под реката стана причина за забавянето на реализацията на проекта.

По време на церемонията по откриването на новото съоръжение премиерът припомни, че само преди няколко години е имало трима посредника между руската и българската страна при търговията с газ. Това е оскъпявало доставките с близо 300 млн. долара годишно. Тогава газът за България беше най-скъп в целия Европейски съюз (ЕС), каза Борисов.

„Днес ние имаме най-ниската цена за газ, който се внася“, уточни още той.

Междусистемната връзка е важен фактор за гарантиране на енергийната сигурност и енергийната независимост на България и на Югоизточна Европа, посочи от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Ивенов.

„Пускането в експлоатация на новия интерконектор е много силен знак за успешна диверсификация на доставките на природен газ за България, както и на доставки от България към Източна и Централна Европа“, посочи той, цитиран от пресцентъра на институцията.  

Последни новини
Още от Новини