Протекционизъм при световните търговски отношения се засилва

85 нови рестриктивни мерки, органичаващи свободната търговия, са въведени от страните членки от Г20 за пет месеца

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Общо 85 нови рестриктивни мерки, ограничаващи свободната търговия, са въведени от страните членки на Г20 в рамките на пет месеца до средата на октомври 2016. Това показват официалните данни на Световната търговска организация, публикувани днес, 10 ноември. 

Графика: Bloomberg 

Докато това е слабо понижение спрямо достигнатия връх за предходния период, от Световната търговска организация (СТО) посочват, че устойчивото натрупване на тарифите, анти-дъмпинговите правила и други мерки, въведени от финансовата криза насам, означават, че делът на глобалната търговия, засегнат от подобни политики, се повишава.

С други думи, посланието от срещата на върха на Г20 в Ханджоу, Китай през септември, а именно – да бъде изградена отворена световна икономика, да бъде премахнат протекционизмът, да се насърчи глобалната търговия и инвестициите, остава на заден план.

Както победата на Тръмп може да внесе подобни индикации, нагласите, че глобалната търговска система всъщност нанася вреди върху икономиките, намират подкрепа сред гражданите, които усещат, че биват загърбени вследствие на глобализацията.

„Много хора се борят с безработицата или ниското заплащане и се опасяват от по-големи промени в икономиката“, коментира генералният директор на СТО Роберто Азеведо. „Първата стъпка, която трябва да направят страните членки на Г20, е да изпълнят ангажимента си да се въздържат от въвеждането на нови рестиктивни мерки в търговските отношения и да намалят съществуващите такива“.

 

Последни новини
Още от Новини