Молбите за помощи при безработица в САЩ със спад преди изборите

Нивото им остава под 300 хил. вече 88 поредни седмици

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Молбите за помощи при безработица в САЩ са се понижили от тримесечния връх, който бяха достигнали. Всичко това се е случило през седмицата, приключила на 5 ноември, т.е. преди президентските избори.

В номинално изражение понижението в молбите за помощи при безработица е 11 хил. до ниво от 254 хил., показват данни на Министерството на труда, изнесени днес, 10 ноември. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше нивото на заявленията да достигне 260 хил.

Положителните тенденции около пазара на труда в САЩ поддържат нивото на молбите за помощи при безработица близо до 40-годишно дъно. Компаниите не уволняват служители в рамките на затегнатия пазар на труда. Безработицата в най-голямата световна икономика е на ниво от 4,9% и има все по-малко свободна работна ръка.

Седмицата, приключила на 5 ноември, е 88 поредна, в която нивото на заявленията остава под психологическата граница от 300 хил. Това е най-дългият подобен период от 1970 насам:

 


Източник: tradingeconomics.com

Последни новини
Още от Новини