Защо редица проучвания за обществените нагласи се оказват грешни

Станислав Стоянов, управляващ партньор в Alpha Research, В развитие, 09.11.2016

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Причините за грешните прогнози при проучванията на обществените нагласи могат да се търсят по линия на политкоректното говорене, разминаването между позициите на елита и масата от хората и промяната в медиите. Това коментира управляващият партньор Alpha Research Станислав Стоянов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е много трудно по време на анкетите да се определи докъде се простира "непрестижният вот". "Да участваш в една анкета и да заявяваш нещо, което е обществено неприемливо от елита на нацията, не е толкова престижно", обясни той, допълвайки, че вероятно поражда и известни притеснения сред респондентите. 

Стоянов посочи още, че в САЩ се променя моделът на проучване на процесите, които протичат в обществото. По думите му провежданите сондажи по телефон се сблъскват и с проблема, че все по-малка част от хората поддържат стационарни телефони, докато откриването по мобилен телефон става все по-трудно. От друга страна, цената на анкетите, проведени по телефон, е по-ниска от цената на пуловете, провеждани лице в лице или онлайн, поясни още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини