Пазарите за Тръмп: Всяко чудо за три часа

Много от понижилите се активи се възвърнаха на старите си нива в рамките още на същия ден

Монитор с лика на Доналд Тръмп стои на фона на екран във Франфуртската фондова борса Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Монитор с лика на Доналд Тръмп стои на фона на екран във Франфуртската фондова борса Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Първоначалният шок на пазарите от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ се оказа краткосрочен. Още в рамките на днешния ден редица активи се възвърнаха на предишните си нива, а дори и записаха леко повишение.

Доларът например върви към зелен завършек на деня. Рядко можем да наблюдаваме движения с подобни амплитуди в цената на един актив, различни от моментните спекулативни атаки. На графиката е изобразен курсът евро-долар който се понижава с 2,3% в началото на деня.

Ако обърнем поглед към Европа ще видим, че местните индекси, въпреки че стартираха деня много навътре в червената територия, постепенно изтриват загубите. Дори два от тях - швейцарският бенчмарк и руският доларов индекс записват сериозни повишения. Това се дължи на възприятието на алпийската страна като убежище и убеждението, че Тръмп е проруски кандидат. 

И накрая облигациите, възприемани като актив-убежище, също записват охлаждане на търсенето, на фона на първоначалното засилено бягство към сигурността. Динамиката при десетгодишните съкровищни бонове достигна двуцифрени стойности.

Цялостно погледнато, тази реакция се дължи на несигурността, която Доналд Тръмп носи като избор за президент. Колкото обаче да наподобява този сценарии на Brexit, той всъщност внася по-малко смут, тъй като става дума за смяната на точно един човек, докато преговорите за британското членство в ЕС ще зависят от много хора, така че неизвестните там са повече.

Освен това гуруто на недвижимите имоти успя да спечели както Сената, така и Камарата на представителите за републиканците, така че това оставя Демократическата партия маргинализирана. Подобна власт Старата велика партия не е имала от 1825 насам. Това, може би, също е фактор, влияещ успокояващо на пазарните участници - че в бъдеще реформите ще бъдат прокарвани много по-лесно.    

Последни новини
Още от Новини