70% от малките и средни фирми в България страдат от липса на кадри

Над 70% е средният ръст на 1500-те малки и средни компании в класацията ГЕПАРД

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Над 72% от българските предприемачи, анкетирани от от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, заявяват, че изпитват недостиг на работници. Това обяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на форум за най-бързо развиващите се малки и средни предприятия, „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи”, на което присъстваха над 100 представители на бизнеса, съобщават от агенцията. 

"Най-дефицитни се оказват средните специалисти, 77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация от тази група".

Данните на Изпълнителната агенция се базират на проучване сред 400 компании.

Ниските данъци са основен елемент от държавната подкрепа. Близо 70% от запитаните предприемачи твърдят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес, каза Захариева. Над 55% се обединяват около мнението, че държавата съдейства за развитието на предприемачеството.

Според 26 на сто от запитаните, данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата. За 13% субсидиите, възможностите да участват в европроекти и програмите са подкрепата, от която имат нужда.

"46% от запитаните успяват да намерят пазари за продукцията си, също толкова обаче имат проблем с реализацията на стоката си. Отново бизнесът поглежда към институциите – 43% от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си", заяви Мариета Захариева.

Според Захариева малките и средните фирми са генератор на нови работни места и спомагат за повишаване на конкуренцията на пазара. Те проявяват по-голяма гъвкавост в кризисни ситуации и притежават бързо променяща се вътрешна организационна структура. Имат възможност по-бързо и лесно да внедряват иновации и нови технологии, което е техният принос в повишаването на конкурентоспособността на икономиката.

„Тези толкова категорични отговори трябва да са ясен сигнал към институциите, че всяка тяхна позиция се проектира в бизнеса и оказва влияние на нагласите на мениджърите. Неслучайно предприемачите са най-прогресивната част от всяко общество“, допълни Захариева.

Тя подчерта, че българските малки и средни предприятия отчитат усилията на държавата да улесни работата им чрез ниски данъци, като предоставя информация за участие в проекти с европейско финансиране и създава контакти с външни партньори чрез участия в панаири, изложения, съвместни събития.

Класация ГЕПАРД за най-динамични малки и средни компании

В рамките на форума за бързоразвиващи се предприятия се проведе и класация ГЕПАРД на най-динамичните малки и средни компании в страната, съобщават още от пресцентъра на Изпълнителната агенция. 

През тази година в класацията попадат 1500 малки и средни компании от всички сектори на икономиката. Победителят в ГЕПАРД на национално ниво е с над 4000% растеж на приходите си за миналата година, а средният ръст на всички компании в ГЕПАРД е над 70%, показват данните. В тях работят близо 140 хил. души, а общо са реализирали приходи 21.4 млрд. лв., което е близо 25% от брутния вътрешен продукт за 2015. Нетната им печалба е 1.5 млрд. лв.

Освен външните пазари фактор за растежа вече е и вътрешното потребление. През последните две години много от компаниите са активизирали инвестиционните си планове, което също е задвижило растежа.
 

Последни новини
Още от Новини