Шефът на ОПЕК предупреди за нестабилност на петролния пазар

Това ще се случи, ако споразумението от Алжир не бъде спазено

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо предупреди за продължителна нестабилност на петролния пазар, ако производителите от групата и други страни, които остават извън организацията, не успеят да действат заедно за ограничаване на производството и съответно на пренасищането на пазара в световен мащаб.

Ако ОПЕК не следва споразумението, постигнато през септември в Алжир, ще станем свидетели на „негативни последици върху вече крехкото състояние на индустрията“, каза Баркиндо.

Периодът на много ниски ръстове и нестабилност в цената на петрола ще се удължи, а процесът по ребалансиране ще се изтегли с още напред, каза Баркиндо, като допълни, че не иска да звучи като „черна станция“.

Споразумението, постигнато в Алжир през септември, е поставено пред изпитания, като според много анализатори то няма да бъда изпълнено.

Изказването на Баркиндо идва на фона на повишената прогноза на ОПЕК за глобалното търсене на петрол. Търсенето ще достигне 95,3 млн. барела на ден през 2017, се посочва в годишния доклад на групата World Oil Outlook, представен днес, 8 ноември. Това е с 300 хил. барела на ден повече спрямо прогнозата от миналата година.

Освен това ОПЕК повиши очакванията си и за потреблението на петрол за 2018, 2019 и 2020 до 98,3 млн. барела на ден, което е с 900 хил. барела на ден над предишните прогнози.

Друг любопитен акцент от доклада на ОПЕК обаче е понижението на оценките за цените на петрола с 20 долара на барел за всяка година от 2016 до 2020 спрямо предишните прогнози. Групата предполага, че суровият петрол ще се търгува средно 40 долара за барел през 2016 и повиши прогнозираната си цена с по 5 долара за барел през всяка следващата година до 2020.

 

Последни новини
Още от Новини