При 100% обработени протоколи: Радев - 25,43%, Цачева - 21,96%

13 хил. гласа на стигнаха за референдума

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Протоколите от изборите са обработени на 100%, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му резултатите обаче не са окончателни, тъй като до края на деня ще има и второ въвеждане на протоколите и е възможно да има съвсем малки разлики в резултатите, предаде Investor.bg.

Според данните най-много гласове е събрал ген. Румен Радев. За него са гласували 25,43% от избирателите или 973 408 души.

След него се нарежда кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева. За нея са дали гласа си 21,96% или 843 396 души.

На референдума са гласували 3 487 428 души - това означава, че около 13 000 гласа не са достигнали, за да станат резултатите от него задължителни.

Законовото изискване е в допитването да са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори. Това са 3 500 585.

Има места, където гласуването е било затруднено, поради факта, че е имало прекалено много хора в секциите, съобщи пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Има и такива места, където бяха допуснати организационни грешки по отношение на самото гласуване, а именно влизане на избиратели в две кабинки, но това, колкото и да са пропуски от страна на секционните избирателни комисии, не могат да бъдат единствено основание за забавянето", коментира той.

Последни новини
Още от Новини