Мей: Британската икономика е силна

Премиерът на Великобритания говори от Индия

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британската икономика е силна и изключително привлекателна за чуждестранни инвеститори, каза премиерът на Великобритания Тереза Мей днес, 8 октомври, след като икономисти предупредиха, че страната може да се изправи пред дупка в бюджета в размер на 25 млрд. паунда заради Brexit.

Напускането на Европейския съюз (ЕС) дава на Великобритания „свят от нови възможности“, каза Мей по време на тридневната си търговска мисия в Индия. Тя допълни, че много от бизнесите, с които се е срещнала, „имат голямо желание“ за постигането на сделки с Великобритания.

„Разговарях с индийски бизнеси, които имат желание да правят бизнес във Великобритания – те смятат, че фундаментите на нашата икономика са силни. Искат да правят бизнес във Великобритания и аз искам да ги окуража“, каза британският премиер.

По повод на проучването на Института за фискални проучвания, че бюджетният дефицит на Великобритания ще бъде 14,9 млрд. паунда до края на десетилетието, вместо прогнозирания през март излишък от 10,4 млрд. паунда, Мей каза, че британската икономика е силна.

„Не забравяйте, че фундаментите на британската икономика са силни. Дефицитът ни се понижи с две трети и сме решени да продължим да живеем според това, с което разполагаме. През последните седмици видяхме как някои от икономическите данни бяха ревизирани в посока нагоре. Това, което има значение, обаче е да се възползваме от възможностите, които ни се отварят за развитие на търговията по света“, каза Мей пред репортери на BBC, когато беше попитана за изводите от проучването на Института за фискални проучвания.

По отношение на Brexit Тереза Мей каза, че задачата ѝ в процеса на преговорите по излизане от ЕС ще е трудна, но допълни, че целта ѝ е да направи излизането от съюза успешен процес за страната.

Изказването на Мей идва по време на президентските избори в САЩ и на фона на смесени данни от производствения сектор във Великобритания. Индустриалното производство в страната неочаквано се сви на месечна база през септември, като спрямо август регистрираме понижение от 0,4%. На годишна база наблюдаваме ръст в размер на 0,3 на сто, но това е най-слабото повишение на годишна база за британското индустриално производство от месец март насам. В същото време фабричното производство през септември се разширява с 0,2% на месечна база и с 0,6% на годишна, като надхвърля прогнозите на икономистите, показват официалните данни от Великобритания.

 

Последни новини
Още от Новини