Индустриалното производство във Великобритания на 7-месечно дъно

Фабричното производство обаче отбеляза изненадващ ръст

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Смесени данни от производствения сектор на Великобритания поднесе днешният 8 ноември. Индустриалното производство неочаквано се сви на месечна база през септември, като спрямо август регистрираме понижение от 0,4%. На годишна база наблюдаваме ръст в размер на 0,3 на сто, но това е най-слабото повишение на годишна база за британското индустриално производство от месец март насам:


Източник: tradingeconomics.com

В същото време фабричното производство през септември се разширява с 0,2% на месечна база и с 0,6% на годишна, като надхвърля прогнозите на икономистите, показват официалните данни от Великобритания.

Обявяването на данните не задвижи валутните пазари, като стойността на паунда остана почти без промяна спрямо долара и еврото.

Смесените сигнали от Великобритания идват на фона на най-силното понижение в индустриалното производство в Германия от повече от 2 години насам. На сезонно изгладена база производството в най-голямата европейска икономика спада с 1,8% през септември спрямо преходния месец.

Движеща сила за европейските пазари обаче остават не икономическите новини от Стария континент, а президентските избори в САЩ и очакванията за победа на Хилъри Клинтън. След като вчера, 7 ноември, ФБР реши да не повдига обвинения срещу нея по казуса с имейлите и личния сървър, който тя е използвала, европейските акции успяха да се отърсят от серията понижения като записаха ръстове от 1,5%. Днес, 8 ноември, положителните настроения на европейските борси продължават, като наблюдаваме ръстове от около 0,5% за широките европейски индекси. Единствено германският DAX отстъпва леко с 0,04% към 12:00 ч. българско време.

Последни новини
Още от Новини