До 100 хил. души достигат нелегално пребиваващите имигранти в България

Броят им надхвърля тази цифра в страни като Гърция, Унгария, Германия и Франция

Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

През 2014 в България пребивават нелегално от 10 хил. до 100 хил. души. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, предаде Investor.bg.

В същата група попадат и Италия, Испания, Швейцария, Полша, Чехия, Великобритания и Финландия, а най-тежко е положението в Гърция, Унгария, Германия и Франция, където нелегално пребиваващите имигранти са повече от 100 хил. души, оценява Евростат. 

До 5 хил. души са нелегално пребиваващите имигранти в Хърватия, Словения, Румъния, Ирландия, Балтийските републики и Швеция, а под 500 души са те в Лихтенщайн.

За Холандия и Белгия Евростат няма събрани данни за нелегалната имиграция.

След няколко поредни години на спад на нелегалната имиграция в ЕС от трети страни в периода 2008-2013 през 2014 броят на разкритите случаи на незаконно пребиваване на територията на Съюза достига почти 670 хил. През 2015 случаите се утрояват до над 2,136 млн., отчита европейската статистическа служба.

Заради засилените нелегални мигрантски потоци някои от държавите в ЕС промениха политиката си на отворени граници и въведоха гранични проверки с надеждата да ограничат нелегалните преминавания.

Петте най-засегнати държави, в които са осъществени 89% от всички задържания на нелегални имигранти в ЕС, са Гърция, Унгария, Германия, Франция и Австрия.

За периода 2008-2010 Албания е на първо място от държавите извън ЕС, откъдето са идвали нелегални имигранти в Съюза, следвана от Афганистан. В периода 2013-2015 настъпват значителни промени. Най-голямата група имигранти от държави извън ЕС в Съюза са сирийците заради войната в страната. Афганистанците остават на втора позиция, като броят на имигрантите от двете държави нараства с изключително бързи темпове.

Увеличава се и броя на нелегалните имигранти от Ирак, Иран, Пакистан, Бангладеш, Палестина, Судан и други държави. Броят на задържанията на нелегални имигранти от тези страни се удвоява за периода 2013-2015. 

На фона на увеличението на задържанията се наблюдава и ръст на броя на нелегалните имигранти, които е трябвало да напуснат ЕС в периода 2013-2015. През 2015 на над 530 хил. души е издадена заповед да се върнат в родните си страни – с почти 12% повече спрямо 2008. От тях 36% са го направили, за останалите няма никакви данни.

От тези над 530 хил. души по-голямата част е пристигнала в Гърция, Франция, Великобритания, Германия, Белгия, Испания, Италия и Холандия.

От завърналите се в родните си страни най-голямата група са албанците, следвани от граждани на Косово, Украйна, Сърбия, Индия и Мароко.

Най-често заповед да напуснат ЕС получават граждани на Сирия, Албания, Афганистан и Мароко, както и Ирак, Пакистан, Косово, Украйна, Алжир, Индия и Сърбия.

През 2015 на почти 300 хил. души е отказан достъп до ЕС на външните граници на съюза. Над две трети от отказите са издадени на външните граници на ЕС в Полша, Испания и Франция. Испания отказва достъп до ЕС предимно на мароканци, които се опитват да влязат през анклавите в Мероко Сеута и Мелия.

Висок е делът на отказите и в Унгария и Хърватия, както и в Гърция, Румъния, Словения, Литва и България. Най-много откази са получили гражданите на Мароко, Украйна, Албания, Русия и Сърбия.

Последни новини
Още от Новини