Изборите в САЩ и фрагментаризацията на партиите

Даниел Арбес, основател и директор на Xerion

Даниел Арбес, основател и директор на Xerion Capital Partners LLC. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg News Даниел Арбес, основател и директор на Xerion Capital Partners LLC. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg News

226 млн. американци, имащи право на глас избират президент във вторник, след като около 50 млн. души вече го направиха. Победителят на изборите ще оглави най-голямата икономика в света и нация, която вероятно е непоправимо разделена по въпросите на имиграцията, търговията и ролята си в света, пише Bloomberg.

Демократът Хилъри Клинтън, първата жена-номинирана от голяма партия в историята на САЩ има лека преднина според повечето предизборни сондажи.

69-годишната бивша първа дама, сенатор от Ню Йорк и държавен секретар има солидно CV, но се бори с федерални разследвания заради класифицираните си мейли, семейната фондация и обществените съмнения за доверието към нея.

Съперникът й, републиканецът-имотен магнат и ТВ звезда Доналд Тръмп победи 16 опоненти на първичните избори и обещава да „пресуши блатото” на вашингтонската корупция.

70-годишният Тръмп е изправен също пред масови критики за отношението си към жените и отричането на имигрантите. В определени моменти от кампанията той водеше битки с републиканците също толкова, колкото и с демократите.

Какво внесоха в тази кампания кандидатите в президентските избори в САЩ, какъв ефект имаше тя върху партиите, изборния процес в страната и как се отрази на инвестиционните стратегии - интервю на Даниел Арбес, основател и директор на Xerion /и привърженик на Марко Рубио/ за Бети Лю от Bloomberg Ню Йоркв предаването "Bloomberg Daybreak: Asia" на 8 ноември 2016.

"Това беше груба игра за самия процес повече от всичко друго. Стигнахме до края на оспорването на легитимността на целия политически процес в САЩ. Това е много опасно място.

Един кандидат казва, че системата е пробита. Друг е обвинен в престъпления от всякакъв вид. Разменят се упреци и обвинения в нередности. Това остави без база цялата политическа култура и процеси и кара хората да се питат за легитимността на демократичния процес", казва Арбес.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини