Започна операция по освобождаване на Ракка от Ислямска държава

Не се очаква обаче в битката за Ракка да се включи Турция

Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News

Кюрдско-арабски въоръжени групировки, подкрепяни от Вашингтон, са започнали операция по отвоюването на сирийския град Ракка от "Ислямска държава", съобщава БНР. 

Създаден е команден център за координиране с оглавяваната от САЩ международна коалиция за борба с "Ислямска държава", която ще осигурява въздушна подкрепа по време на операцията. На пресконференция в град Айн Иса Сирийските демократични сили призоваха жителите на Ракка да напуснат града и да не отиват в райони, контролирани от джихадистите.

Кюрдските и арабски части напредват през последните дни в районите северно от Ракка, припомня Би Би Си. Сирийските демократични сили са доминирани от кюрдските милиции, които през последните две години са ключов съюзник на международната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава". Не се очаква обаче в битката за Ракка да се включи Турция. Според Анкара кюрдските части са терористична организация, свързана със сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК).

Ракка е смятана за "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия. Операцията за освобождаване на града е наречена "Гневът на Ефрат" и започва докато в Ирак продължава борбата за освобождаване на Мосул от джихадистите. Целта е екстремистите да не могат да избягат от Ирак в Сирия. 

Последни новини
Още от Новини