Референдумът на кантар с 47% гласували

Избирателите са дали твърди Да на трите въпроса

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Близо 47% от гласоподавателите са участвали в референдума към 19 часа, което означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо което е записано в Конституцията.

Данните са от екзитпол прочването на Gallup International. Резултатите са час преди края на изборния ден.

Трябва да се отбележи, че гласоподавателите са дали 3 твърди "Да" по трите въпроса.

79% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.4% са отговорили с не, а 3.7% не са дали конкретен отговор, сочат данните на Gallup International.

70,6% от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,5% са гласували с "Не", а 2.2% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 80%, а 16.3% са отговорили с не. Без отговор са останали 2,6% от гласувалите в референдума.

За да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, трябваше той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

След демократичните промени у нас са проведени 3 национални допитвания, припомня Dnes.bg.

2016 
На 6 ноември българските граждани избират президент и вицепрезидент и ще дадат своя отговор "Да" или "Не" на въпросите: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" Референдумът е иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов.

2015 
На 25 октомври 2015 г. се провежда референдум едновременно с поредните избори за местна власт. Референдумът е назначен от президента на България Росен Плевнелиев, на който гражданите трябва да гласуват с "Да" или "Не" е в отговор на следния въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

2013 
На 27 януари в България се провежда ядрен референдум, на който гражданите трябва да гласуват с "Да" или "Не" в отговор на следния въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" Това е първият референдум в най-новата българска история след падането на комунизма през 1989 година. Допитването е инициирано чрез подписка, организирана от БСП, която събира подписите на 770 000 българи при необходими 500 000 подписа за реализиране на национално допитване.

Последни новини
Още от Новини