Парижкото споразумение за климата влиза в сила

Американският президент Барак Обама определи днешния ден като исторически

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

От днес влиза в сила Парижкото споразумение за изменение на климата. Американският президент Барак Обама определи днешния ден като исторически. 

Документът беше приет в края на 2015 по време на конференция във френската столица. Той бе подкрепен от ЕС, Канада, Боливия и Непал, а миналия месец към него се присъединиха и два от най-големите емитенти - Китай и САЩ.

По данни на ООН 73 от 195 държави са ратифицирали споразумението.Така подкрепа на мерките за намаляване на парниковите емисии вече изказват държави, които отговарят за 56,87% от вредните емисии.

Когато беше прието Парижкото споразумение, страните се разбраха, че то ще влезе в сила, когато бъде подкрепено от държави, отговарящи за 55% от вредните емисии в световен мащаб.

Американският президент Барак Обама обясни, че с влизане в сила на споразумението ще бъде направена важна крачка за защита на планетата за бъдещите поколения, пише Investor.bg. Кандидатите за поста му обаче имат противоположни виждания за документа - кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е против, но Хилари Клинтън е силно "за" мерките.

В ЕС само няколко страни завършиха процеса по ратифициране на споразумението - Германия, Франция, Австрия, Унгария, Словакия, Португалия и Малта.

Но на фона на позитивните настроения, свързани с влизането в сила на споразумението, министърът на околната среда на Малдивите Торик Ибрахим заяви, че сериозната работа тепърва предстои и се състезаваме с времето. Малдивите са част от алианс на малките островни държави, които изпитват най-сериозните негативни ефекти от повишаването на нивото на морското равнище.

Предишното споразумение за опазване на околната среда - приетият през 1997 година Протокол от Киото, предвиждаше само богатите държави да поемат своя ангажимент за намаляване на емисиите парникови газове. САЩ отказа да го подкрепи. И сега в САЩ настроенията за новото споразумение са разнопосочни. За републиканците то ще бъде катастрофа за икономиката на страната.

Проучване на ООН показва, че ако сегашната тенденция се задържи, средната температура на планетата ще се повиши с 3 градуса до 2100 година.

Последни новини
Още от Новини