Данните за новите работни места в САЩ подхраниха очакванията към Фед

161 хил. нови работни места през октомври

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Официалната статистика на Министерството на труда в САЩ показа, че американските работодатели са разкрили 161 хил. нови работни места през октомври. В същото време безработицата се връща на нивото от 4,9%, а ръстът на заплатите се ускорява до 0,4%.

Това е най-слабият темп на прираст на новите работни места от месец май насам, когато трудовият пазар в САЩ пренима през шок и бяха добавени само 24 хил. нови работни места. Очакванията на пазарите бяха за 175 хил. нови работни места през октомври, но по подобие на данните, изнесени от частната ADP в сряда, 2 ноември, реалният ръст на новоразкритите работни места се оказа малко под очакванията.


Източник: tradingeconomics.com

До момента през 2016 новите работни места в САЩ нарастват средно с по 181 хил. месечно.

"Със затягането на пазара на труда фирмите ще трябва да отделят все повече средства за заплати, за да привличат служители", каза Стивън Стенли,  главен икономист в Amherst Pierpont Securities, пред Bloomberg.

Макар и под очакванията и на най-ниско ниво от май месец насам, данните се приеха като достатъчно силни от пазарите, за да подхранят очакванията за повишение на лихвите в САЩ. Стойността на доларовия спот индекс се изстреля нагоре в рамките на минути, след обявяването на данните.

Източник: Bloomberg Terminal

Любопитен акцент, който трябва да отчетем, е и това, че данните за последните 2 месеца бяха ревизирани в посока нагоре с общо 44 хил. нови работни места.

Последни новини
Още от Новини