Финансовите резултати на ING поднесоха приятна изненада

Нетната печалба на компанията расте до 3,4 млрд. евро

Логото на ING. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Логото на ING. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

ING – най-големият холандски кредитор – отчете ръст в печалбата от 22% за третото тримесечие на 2016, като възвръщаемостта от инвестиции расте, а повечето привлечени депозити доведоха до ръст в лихвените приходи.

Базовата печалба на компанията нараства до 1,34 млрд. евро спрямо 1,09 млрд. евро година по-рано. Анализаторите очакваха печалбата на базираната в Амстердам финансова компания да достигне 1,15 млр. еЕвро.

Нетната печалба, която се получава като разлика от лихвите, които ING получава по кредитите и тези, които дава по депозитите, нараства до 3,4 млрд. евро спрямо 3,1 млрд. евро за третото тримесечие на 2015.

През миналия месец ING обяви планове да съкрати 5800 работни позиции, което представлява 11% от работната сила на финансовата компания. Главният изпълнителен директор Ралф Хамърс инвестира във финансови технологии, за да намали разходите за персонал и в клоновата мрежа, докато в същото време цели да увеличи кредитирането за потребители и бизнеси извън вътрешния пазар в Холандия.

За да се осигури растеж в настоящата среда, тези мерки на преструктурирания са „необходими стъпки, които трябва да позволят на ING да се развива заедно с променящите се потребителски очаквания и да подобрява оперативната си ефективност“, каза Хамърс.

Отношението на разходите към печалбата в банкирането се подобрява до 50,9% спрямо 56,1% година по-рано.

Програмите за съкращаване на разходите, които ING следва от 2011 насам, се очаква да донесат брутни годишни спестявания от 1,2 млрд. евро до 2017 и 1,3 млрд. евро до 2018. От ING казват, че вече са реализирали съкращавания на разходи в размер 977 млн. ввро.

От началото на годината акциите на ING са загубили 7% на борсата в Амстердам, като по този начин оценката на компанията се понижава до 45 млрд. евро. За сравнение банковият индекс Stoxx Europe 600 Banks Index е загубил 22% през 2016.

Последни новини
Още от Новини