АЦБ остави паричната политика без промяна, няма да понижава лихвите през 2016

Прогнозите за инфлацията и икономическия растеж бяха повишени

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) каза, че не очаква да понижава допълнително лихвите до края на годината, след като днес, 3 ноември, остави параметрите по програмата за количествени облекчения и основните лихвени ставки непроменени.

Един от ключовите акценти е предупреждението, че притесненията за ускоряване на инфлацията могат дори да доведат до затягане на паричната политика чрез повишение на лихвите.

От АЦБ в прав текст заявиха, че намеренията им за допълнителни понижения на лихвите вече не стоят на дневен ред. Поевтиняването на паунда е ускорило инфлацията по-бързо от очакваното, което се е отразило негативно на банката и Комисията по парична политика в опитите им да балансират икономиката, казаха още от британската парична институция.

АЦБ повиши прогнозата си за инфлацията и растежа във Великобритания. Според обновените очаквания на паричната институция инфлацията ще надхвърли целта от 2% в началото на следващата година и ще остане над тази граница поне до края на 2019. Това е най-дългият подобен прогнозиран период от страна на АЦБ.

От паричната институция отчетоха, че „съществуват граници, в които инфлацията над целта може да бъде толерирана“, намеквайки за по-твърди действия, ако ръстът в ценовото равнище наистина се ускори много.

Прогнозите за икономическия растеж също бяха увеличени, отразявайки последните силни данни, дошли от британската икономика. През 2016 икономиката на Великобритания ще нарасне с 2,2%, а през 2017 – с 1,4%, прогнозират от АЦБ. Оценката за 2018 обаче беше понижена до 1,5%.

АЦБ казва, че паричната политика може да отговори „във всяка посока на промените пред икономическите перспективи“, като по този начин не затвори напълно вратата за ново разхлабване на политиката при необходимост и при условие, че инфлацията не е излязла извън контрол.

 

Последни новини
Още от Новини