Ще бъде ли открит и газ в Черно море

Председателят на КЕВР Иван Иванов е оптимист

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов е оптимист, че на по-късен етап ще бъде открит и природен газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море.

Преди дни френската компания Total обяви находка на петрол в българската част на Черно море. Новината дойде  след извършени сондажи от кораба Noble Globetrotter II, извършени през това лято. Повече подробности от компанията обещаха след като бъдат извършени всички анализи, пише Investor.bg

Иванов уточни, че сондажите на консорциума между Total, OMV и Repsol в блока "Хан Аспарух" са направени на дълбочина от над 5,6 хил. метра. Извадената ядка от сондажните машини ще бъде анализирана обстойно и след това ще станат ясни количествата и показателите за качеството на открития в блока петрол.

Работата по търсенето на петрол и природен газ в България обаче не спира дотук. Преди месец стана ясно, че Shell започва сеизмичните проучвания в блока "Силистар" в южната част на Черно море. Председателят на КЕВР обясни, че е оптимист и по отношение на намиране на петрол и природен газ в блока "Силистар".

"Това е изключително важно за постигане на енергийна независимост на България в следващото десетилетие", уточни още той.

В допълнение по-рано днес и Министерският съвет даде старт на процедурата за отдаване на концесия на проучването за петрол и природен газ край Враца. Причината за активизацията на процеса е инвеститорски интерес, стана ясно от съобщение на МС.

 

Последни новини
Още от Новини