Производственият PMI индекс за еврозоната внесе оптимизъм за икономиката

Пазарът на акции обаче остава на червено

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Глътка въздух за европейската икономика през октомври – това показаха данните за производствения индекс на мениджърите по поръчките (PMI). Стойността на индекса нараства до 53,5 пункта, което е повече от стойността му през септември – 53,3 пункта. Очакванията на анализаторите бяха през октомври индикаторът да се запази на същото ниво, но прочитът на данните поднесе приятна изненада и подкрепя мненията, че възстановяването в еврозоната продължава, макар и бавно и постепенно.

Това е най-високата стойност на производствения PMI индекс за еврозоната от началото на 2014 насам:


Източник: tradingeconomics.com

Положителна изненада донесе и производственият PMI индекс във Франция, който нараства до 51,8 пункта вместо да остане на ниво от 51,3 пункта.

В Италия обаче стойността на индикатора не отговори на очакванията и вместо очакваните 51,4 пункта достигна едва 50,9 пункта.

Положителните данни от производствения сектор на ниво еврозона не успяха да успокоят негативните настроения на европейските пазари на акции. Широкият индекс Stoxx Europe 600 губеше 0,7% в началото на търговската сесия днес, а това е осми пореден ден на спад за европейските ценни книжа. Негативната серия представлява най-лошия подобен период за европейските акции от 2014 насам.

В контекста на трудностите около европейските акции, индикаторът, измерващ волатилността и сътресенията на пазара, маркира най-дългия си скок от 2011 насам.

От гледна точка на корпоративни новини и движения на отделни акции можем да отчетем поевтиняването на акциите на компанията за морски превози Maersk в размер на 6,6% след публикуване на спад в печалбата. Maersk освен това е продала напълно дела си в Danske Bank, като на този фон акциите на най-големия датски кредитор загубиха 3,3 на сто.

На обратния полюс са акциите на Hugo Boss, които добавиха 5,8% след публикуването на финансови резултати над очакванията на анализаторите.

 

Последни новини
Още от Новини