Най-слаб ръст на новите работни места в САЩ от 5 месеца насам

Това показаха данните на ADP

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Частният сектор в САЩ продължава да наема нови служители през октомври с по-бавни темпове в сравнение с предходните месеци. Частните компании извън земеделието добавят 147 хил. нови работни места, сочат данните на компанията ADP (Automatic Data Processing) и Moody’s Analytics. Очакванията на икономистите бяха за 165 хил. новонаети служители.

Освен, че е по-слаб от очакванията, прочитът на данните показва най-ниската стойност на новонаети служители от частния сектор от пет месеца насам:


Източник: tradingeconomics.com

Най-много нови работни места са били добавени от големите компании в частния сектор (64 хил.), следвани от средните (48 хил.) и малките (34 хил.). Секторът на услугите остава водещ за трудовия пазар в най-голямата икономика в света, като в него са били разкрити 165 хил. нови работни места през октомври, показват данните от доклада на ADP. В производственият сектор се наблюдава спад от 18 хил. за десетия месец на годината.

„Ръстът на новите работни места остава силен, макар и скоростта му да се забавя“, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics. Той отбеляза, че има забавяне в строителния, образователния и миннодобивния сектор.

В петък, 4 ноември, инвеститорите ще следят официалните данни от министерството на труда за заетостта в САЩ през октомври.

Данните на ADP са важен насочващ индикатор за официалната статистика, която традиционно илиза първия петък от новия месец с данни за предходния. Новите работни места от своя страна са ключов индикатор за пазара на труда – един от основните фактори при вземането на решения за паричната политика от страна на Фед. Очакваме решението за паричната политика на Фед в 20:00 ч. българско време, а срещата през декември представлява реална възможност за повишение на лихвите в САЩ по оценка на пазарите.

Последни новини
Още от Новини