Либерализацията на газовия пазар няма да повиши цената на природния газ

Проведе се обществено обсъждане на промените в правилата за търговия с природен газ

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Либерализацията на газовия пазар няма да повиши цената на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg.

По думите му всички анализи на регулатора, на базата на информацията на "Булгаргаз" от входните точки на газа, не показват, че ще има съществено изменение на цената на природния газ. 

Иванов не очаква и съществена промяна в цената на природния газ, базирано на случващото се на петролните пазари - сортът Brent се търгува на ниво под $50 за барел.

В своето ценово изявление за третото тримесечие обаче от "Булгаргаз" съобщиха за увеличение на транзитните такси във връзка с провеждането на първите търгове за свободен капацитет по транзитния газопровод в Румъния. 

От "Булгаргаз" също заявиха, че няма да има голяма промяна в цената, но дружеството ще внесе своето ценово предложение в енергийния регулатор на 10 декември. Председателят на КЕВР посочи, че не очаква промяната да надхвърли 10%, което означава, че няма да има промяна и при цените на парното и електроенергията, произведена по комбиниран способ. 

Коментарите на Иван Иванов бяха направени след обществено обсъждане на промени в правилата за търговия с природен газ и новата методика за балансиране на газовия пазар. Тези документи са стъпка към отварянето на газовия пазар у нас.

Иванов обясни, че в момента монополно положение у нас има доставчикът "Газпром Експорт". С освобождаването на капацитета на връзката Сидирокастро - Кулата от това лято обаче стана възможно да има и алтернативни - виртуални доставки на газ. Нови играчи ще се появят и с въвеждането в експлоатация на новата газова връзка с Румъния, както и с изграждането на интерконектора ICGB (Комотини - Стара Загора).

"Тогава ще има и сегмент за търговия с природен газ на българската енергийна борса", поясни още той.

Засегнатите участници от готвените промени в нормативната база за търговия с природен газ изказаха опасения във връзка с новите правила по време на общественото обсъждане. Експертът Светослав Иванов от Българска асоциация "Природен газ" коментира, че няма изготвена оценка за въздействие, а на пазара липсва реална конкуренция и нови участници. По тази причина няма и нужда от нормативната промяна. Конкуренцията, когато се появи, сама ще регулира всички пазарни отношения, смята експертът.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори пък смятат, че доставчиците на газ ще прехвърлят всички нови такси, породени от промените, на своите потребители и крайните клиенти са всъщност най-засегнати от новите правила.

Има и неясно обяснена терминология, посочиха участниците в обсъждането.

По отношение на таксите за дисбаланс от "Булгаргаз" бяха категорични, че много оператори имат такива такси от години, но не ги прилагат заради състоянието на газовия пазар. За Кирил Темелков от Българската газова асоциация балансът на пазара сега действително не е ефективен, но трябра да бъде тестван преди да се появи конкуренцията. Според него обаче, ако таксите за дисбаланс бъдат въведени веднага, ще има натиск върху пазара. Той предложи да има тестови периоди на въвеждането на новите правила.

От КЕВР посочиха, че с промените се въвеждат европейските правила за свободна търговия на газовия пазар. Иван Иванов беше категоричен, че всички становища на асоциациите и засегнатите компании ще бъдат взети предвид в крайното решение на регулатора. То ще бъде взето на закрито заседание, насрочено за 30 ноември.

Последни новини
Още от Новини