Има инвеститорски интерес за търсене на нефт в Северозападна България

Правителството започва конкурсна процедура за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-25 Враца-запад

Петролна сонда: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Петролна сонда: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Заявен е инвеститорски интерес за търсене на нефт в Северозападна България. В тази връзка правителството започва конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-25 Враца-запад“, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Обявените параметри предвиждат разрешението за търсене и проучване да е с петгодишен срок, с право на две продължения от по две години.

Конкурсните книжа ще могат да се закупуват до 120 дни от датата на обнародване на решението в Официален вестник на ЕС. Кандидатите ще могат да подават заявления за участие в конкурса до 140-ия ден от обнародване на решението, а оферти – до 155-ия ден. 

Предложенията на участниците ще се оценяват според предлаганите работни програми, средства за опазване на околната среда, бонуси, обучение и притежаваните управленски и финансови възможности на кандидатите.

Решението за стартиране и параметрите на конкурса ще бъдат обнародвани в Официалния вестник на ЕС, „Държавен вестник”, на електронната страница на Министерския съвет, както и в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и София, на чиято територия се намира „Блок 1-25 Враца-запад“.

С друго решение Министерският съвет удължи срока за търсене на нефт и природен газ в „Блок 1-17 Овча могила“, разположен на територията на областите Плевен и Велико Търново, където фирмата „Проучване и добив на нефт и газ“ АД извършва дейност от 2010 г. Титулярът е поискал двегодишно удължаване за допълнително проучване поради наличието на няколко позитивни структури, които предполагат натрупвания на нефт и газ в тях.

Последни новини
Още от Новини