8 морски плажа са обявени за концесия

Те ще бъдат отдадени на концесия за период от 20 години

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Министерски съвет взе решение за откриването на осем процедури за предоставяне на концесия на морски плажове. Това са: Дюни-юг“, община Созопол; „Бургас-север“, община Бургас; „Обзор – юг“, община Несебър; „Поморие-централен“, община Поморие; „Къмпинг Оазис“, община Царево; „Къмпинг Нестинарка“, община Царево; „Нов плаж-Свети Влас“ и „Свети Влас - изток", община Несебър, гласи прессъобщение на Министерство на туризма. 

Осемте морски плажа ще бъдат отдадени на концесия за период от 20 години, като цените на чадъри и шезлонги няма да се променят през срока на концесията. 

Процедурите са изготвени в съответствие с промените в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане и минималните критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж. Очаква се промените да доведат до намаляване цените на плажните принадлежности на тези плажове през следващия летен сезон. 

В началото на тази година морските плажове преминаха под управлението на Министерството на туризма. Преди началото на активния летен сезон бяха проведени редица процедури за отдаване под наем на плажни ивици. Благодарение на това за 2016 се отчитат много по-високи нива на приходи по договорите за наеми на морски плажове. През 2016 те са с са с 1,6 млн. лв. повече от тези за 2015, като общият им размер е повече от 5 млн. лв. Вече са събрани и над 3 млн. и 800 хил. лв. приходи от концесии на плажове. Предстои второто плащане по техните договорите, през месец ноември, като се очаква общата сума на постъпленията да надхвърли 11 млн. лв.

Последни новини
Още от Новини