Shell отчете ръст в печалбата от 17%

Придобиването на BG доведе до ръст в петролното производство

Логото на Shell. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Логото на Shell. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Една от най-големите петролни компании в света - Royal Dutch Shellотчете ръст в печалбата от 17% за третото тримесечие, след като придобиването на BG Group е увеличило петролното производство на компанията.

Печалбата, коригирана за еднократни ефекти и промени в материалните запаси, расте до $2,79 млрд. спрямо $2,38 млрд. година по-рано, отчетоха от базираната в Хага компания. Резултатът е по-добър от усредната прогноза на 14 анализатори, анкетирани от Bloomberg, за печалба от $1,79 млрд.

Главният изпълнителен директор на Shell Бен Ван Бьорден, който финализира рекордното придобиване на BG през февруари, даде обещание да заложи на увеличаване на спестяванията в резултат на придобиването и използване на по-големите парични потоци за съхраняване на дивидента, след устойчивия 2-годишен общ спад в цената на петрола. Макар че придобиването на BG увеличи производството на Shell от Австралия до Латинска Америка, то доведе и до увеличаване на дълговете на компанията с милиарди долари в момент, в който цените на петрола са ниски.

Средната цена на петрола през третото тримесечие за сорт Брент достигна $46,99 за барел спрямо $51,30 за барел през третото тримесечие на 2015. Поевтиняването на черното злато, започнало в средата на 2014 принуди петролните компании да забавят свои проекти, да съкратят персонал и да отложат инвестиции за милиарди долари.

Конкретно в случая на Shell станахме свидетели на съкращаване на над 12 хил. работни места и стартиране на програма за продажба на активи с обем от $30 млрд. От началото на годината акциите на Shell клас B, които са най-широко търгувани, поскъпнаха с 37% на борсата в Лондон.

 

Последни новини
Още от Новини