Понижение в производствената активност на Великобритания през октомври

Производственият PMI индекс достигна 54,3 пункта

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор във Великобритания, измерващ активността на британските производители, достигна ниво от 54,3 пункта през октомври при очаквани 54,5. Стойността за предходния месец беше 55,4 пункта.

Производственият PMI индекс за октомври представлява един от малкото икономически индикатори на Великобритания, които разочароват анализаторите, след като традиционно в седмиците след референдума от 23 юни икономическите данни от Острова поднасяха приятни изненади.

Все пак трябва да отчетем, че трети пореден месец PMI индексът в производствения сектор остава устойчиво над 52 пункта:


Източник: tradingeconomics.com

Икономическите индикатори обаче остават на заден план по отношение на британската икономика през последните дни, като вниманието е насочено главно към Английската централна банка (АЦБ). Комисията по парична политика на институцията ще заседава на 3 ноември, в четвъртък. Освен това тогава ще бъде публикуван и докладът за инфлацията на АЦБ. Ръстът в ценовото равнище във Великобритания е на 2-годишен връх на ниво от 1%, като поевтинелият паунд тласка тенденцията на ускоряване на инфлацията напред.

Вчера, 31 октомври, стана ясно, че гуверньорът на АЦБ Марк Карни ще остане на поста си до юни 2019, тоест с една година повече, отколкото беше планирано. Неяснотата около бъдещето на Карни беше основна тема през последните седмици, като дори се наложи премиерът Тереза Мей публично да излезе и да каже, че го подкрепя като управител на централната банка на страната.

Последни новини
Още от Новини