Печалбата на BP спада с 49% през третото тримесечие

Остава натискът върху главния изпълнителен директор за съкращаване на разходите

Логото на BP. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Логото на BP. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Печалбата на BP през третото тримесечие спада с 49% заради спада на цените на петрола, свиването на маржа при рафинирането и загубата на поделението за проучвания и производство.

Печалбата, коригирана спрямо еднократните ефекти и инвентарните промени, спада до $933 млн. от 1,8 млрд. долара година по-рано, оповести компанията. Резултатът надминава очакванията на четиринадесетте икономисти, анкетирани от Bloomberg, които залагаха печалба от $719,2 млн. Поделението за проучвания и производство регистрира загуба от $224 млн. долара спрямо печалба от $823 млн. миналата година.

Печалбата на годишна база на BP спада за девето поредно тримесечие, което увеличава натиска върху главния изпълнителен директор Боб Дъдли да свие разходите и да разпродаде активи без да жертва бъдещия растеж.

Ралито при петрола след решението на ОПЕК да съкрати производството изчезва и BP и останалите петролни компании ще трябва да продължат с плановете за намаляване на разходите, за да може да продължи изплащането на дивиденти.

Компанията ще намали капиталовите разходи с около $16 млрд. тази година.

"Продължаваме да отчитаме прогрес при адаптирането към предизвикателната от гледна точка на цените и маржовете среда", обяви главният финансов директор Брайън Гълвари. „В същото време инвестираме в проекти, бизнеси и опции, които да ни носят ръст през следващите години“.

В момента BP предоговаря договорите си и намалява големината на проектите. Компанията планира да запази 75% от всички икономии по разходите дори цените на петрола в бъдеще да се повишат. Капиталовите разходи през 2017 ще бъдат в диапазона $15 млрд. - $17 млрд.

Глобалният марж при рафиниране за разглеждания период е средно 11,60 долара за барел, което е с 42% по-малко спрямо предходната година. Маржовете ще останат под натиск и през това тримесечие, предупреждават от компанията.

Докато поделението за проучване и производство срещна сериозни трудности заради спада при цените на петрола, поделението за рафиниране и маркетинг помогна на печалбата да се задържи на повърхността. 

Последни новини
Още от Новини