Марк Карни остава начело на АЦБ до 2019

Гуверньорът на АЦБ гласува своята подкрепа за британската икономика при процеса по Brexit

Снимка: Miles Willis/Bloomberg Снимка: Miles Willis/Bloomberg

С избора си да се оттегли от Английската централна банка в средата на 2019 вместо първоначалните планове през 2018 Марк Карни гласува своята подкрепа за британската икономика при процеса по излизане на Великобритания от ЕС, пише Bloomberg.

Гуверньорът на Английската централна банка предприе агресивни стимули в подкрепа на икономиката на Великобритания от референдума през юни насам, а неговото решение, свързано с бъдещите му планове след месеци на спекулации, внесе успокоение на пазарите. Ключовият риск е свързан с очакванията, че икономиката ще изпитва трудности докато се стабилизира извън валутния съюз. 

Това е критичен момент – 2018 до 2019“, коментира Филип Шоу, икономист в Investec Securities в Лондон. "През 2019 предизвикателството ще бъда също толкова голямо“, коментира той.

Като цяло годината ще бъде тест за Европа на фона на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и изтичането на мандата на гуверньора на Английската централна банка преди всъщност ЕЦБ да извърши промени в управлението на институцията. Мандатът на Марио Драги като президент на ЕЦБ изтича през октомври същата година в период, когато управляваната от него институция колебливо може да търси начини как да приключи собствената си стимулираща програма.

Графика: Bloomberg

 

 

Последни новини
Още от Новини