Алтернативата на пръстовия отпечатък в болниците може да е издаването на карта

В системата вече са регистрирани 300 хиляди пациенти, а 100 са отказали регистрация

Снимка: Allen Brisson-Smith/Bloomberg News Снимка: Allen Brisson-Smith/Bloomberg News

Ако пациент откаже да се регистрира в системата при постъпване в болница чрез пръстов идентификатор, той ще има възможност да постъпи в лечебно заведение чрез друг метод на регистрация. Това обясни министърът на здравеопазването Петър Москов, който присъства на откриването на новата Клиника по нефрология към Военномедицинска академия (ВМА), предаде Investor.bg, позовавайки се на БТА.

Методът все още не е идентифициран, но алтернативата вероятно ще бъде издаване на карта, която ще бъде заплащана от пациента.

По думите на Москов досега в системата вече са регистрирани 300 хиляди пациенти, а 100 са отказали регистрация.

Влизането в болница от днес ще става само с пръстов отпечатък. Ако пациентът откаже да даде такъв, може да не бъде приет за лечение, защото на болницата няма да бъде платено.

Пръстовият идентификатор за лечение в болница, който е в сила от днес, няма да е задължителен веднага с постъпването в лечебното заведение, поясни по-рано днес заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Пациентите могат да бъдат първо хоспитализирани, а после да бъдат регистрирани.

От началото на тестовия период досега отказите за регистрация чрез пръстов отпечатък са 0,03 на сто.

Новата клиника на ВМА разполага с 30 легла, с високо ниво на технологично оборудване и с персонал от 18 души.

На 1 декември, когато е празникът на ВМА, ще бъде открит и новият компютърен томограф, за закупуването на който Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 860 хил. лв.

Идеята на ръководството на ВМА за създаване на Военномедицински университет също получи подкрепата на правителството.

Последни новини
Още от Новини