Потреблението в САЩ на тримесечен връх

Очертава се силен финал на годината за американската икономика

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Потребителските разходи в най-голямата икономика в света – САЩ – нарастват с най-бърз темп от 3 месеца насам през септември заедно с ръста на доходите, което сигнализира, че най-голямата икономика в света набира инерция, пише Bloomberg.

В процентно изражение ръстът в потреблението достига 0,5%. Данните са важни, тъй като потреблението формира 70% от американската икономика. През предходния месец – август – потреблението в най-голямата икономика в света се понижи с 0,1%.

И въпреки че тези данни поставят американската икономика на пътя на солидно представяне през последното тримесечие на 2016, разполагаемият доход, или средствата, които остават на американските потребители след като премахнем данъците и ефектите от инфлацията, остава почти непроменен втори пореден месец. Това от своя страна индикира, че заплатите ще трябва да се увеличат, за да поддържат ръста в потреблението.

„Навлизаме в тримесечието на празниците с добро ниво на подкрепа от потребителите.  Докато продължаваме да виждаме ръст в заетостта и заплатите, това ще носи повече пари на потребителите и ще им даде възможност да харчат с по-бързи темпове“, коментира Ръсел Прайс, старши икономист в Ameriprise Financial.

В номинално изражение доходите на американците растат с 0,3 на сто спрямо 0,2% през август. Растящата инфлация обаче дава все по-голямо отражение върху реалните разполагаеми доходи на потребителите в най-голямата икономика в света. Разполагаемият доход расте с 2,1% през септември на годишна база, което представлява най-слаб ръст от януари 2014 насам.

Данните за ръста в потреблението през септември дават повече представа за това какво можем да очакваме през последното тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт на САЩ отбеляза ръст от 2,9% на годишна база през третото тримесечие, надхвърляйки очакванията на икономистите и оставяйки зад гърба си слабото първо тримесечие.

Данни, като тези за потребителските разходи, ще продължат да бъдат вземани предвид при оценката на евентуалните действия на Федералния резерв. Следващото заседание за паричната политика на Фед ще се проведе в рамките на следващите два дни – 1 и 2 ноември. Очакванията за някаква промяна на паричната политика тогава обаче са силно занижени. През декември от друга страна допусканата от пазарите вероятност за повишение на лихвите е 69%. Ако се стигне до ново повишение на лихвите в САЩ до края на годината, това ще бъде първи подобен ход от страна на Фед от миналия декември насам.

Последни новини
Още от Новини